Ook in moeilijke tijden kan Nederland bouwen op relayploeg

Het individuele succes bleef in eigen huis uit voor de Nederlandse ploeg, maar op de relay staan de vrouwen altijd hun mannetje. Ook zondag lukte het na de tegenslagen om voor de derde keer goud te pakken op de relay. Xandra Velzeboer was in alle gevallen het middelpunt. Nadat ze nipt uitgeschakeld werd op de 1000 meter, vergooide ze zeker goud op de mixed relay. Zo bleef de Nederlandse oogst behoorlijk schraal in Ahoy.

“Teleurstellingen en uiteindelijk een overwinning”, vatte Velzeboer de zondag van het Rotterdamse schaatsspektakel droogjes samen. Op de 1000 meter lag ze op koers voor een plek in de finale, maar werd ze op de valreep uitgeschakeld. “Een domme fout in de laatste bocht, die was cruciaal”, vertelde ze. Tijd om te treuren was er niet, want in de mixed relay lag weer goud voor het oprapen voor de oranje brigade. De Nederlandse ploeg verloor sinds de invoering van dit nummer als WK-onderdeel nog nooit.

Uitgerekend in eigen huis kwam er een eind aan die reeks. Weer was het Velzeboer die de schlemiel werd. In leidende positie gleed ze met enkele ronden te gaan onderuit. “Dat vond ik nog meer klote dan mijn eigen 1000 meter”, zei ze. “Dat kwam er nog bovenop, we lagen in gouden positie en we konden het echt naar huis rijden. Voelde me zo stom voor het team, ik val bijna nooit…”

Meer lezen op Schaatsen.nl?

Meer Nieuws

Suzanne Schulting wacht operatie

Suzanne Schulting wacht operatie

Dandjinou (CAN) zweeft naar 1000m Wereldkampioenschap glorie

Dandjinou (CAN) zweeft naar 1000m Wereldkampioenschap glorie

Medailleoogst steekt schril af bij overdonderende WK-show

Medailleoogst steekt schril af bij overdonderende WK-show