Medailleoogst steekt schril af bij overdonderende WK-show

Het evenaren van de monsterscore tijdens het WK Shorttrack van vorig jaar was in alle eerlijkheid een bijna onmogelijke klus in Ahoy, maar de sportieve prestaties van de Nederlandse shorttrackers (tweemaal individueel zilver en relaygoud voor de vrouwen) vielen in het niet bij de overdonderende en bombastische show die de afgelopen drie dagen werd opgevoerd in het Rotterdamse ijspaleis. De bondscoach verlangde zondag alles of niets van zijn atleten. “Eén keer alles, drie keer niks”, klonk het uit de mond van Niels Kerstholt.

Dankzij het goud van de vrouwen op de relay zijn de meeste fans zondagavond met een goed gevoel uit Ahoy vertrokken. Met de felle lichtshows, de harde beats en de uitstekende sfeer werd het in Ahoy een feest. Toch zullen de echte sportliefhebbers teleurgesteld waargenomen hebben wat zich dit weekend afspeelde in Rotterdam. Voor Nederland gaat het WK toch vooral de boeken in als eentje van de gemiste kansen. De val van Xandra Velzeboer in kansrijke positie op de mixed relay, de penalty (500 meter) en gebroken enkel (1000 meter) van Suzanne Schulting, ’s lands hoop bij de mannen Jens van ’t Wout die na het zilver op de 1500 meter geen enkele A-finale meer bereikte en op het moment dat hij de relay naar een medaille wilde loodsen weer ten val kwam. Met tweemaal zilver en het goud van de vrouwenploeg op de relay werd het de slechtste Nederlandse oogst sinds het WK van 2018.

Kan gebeuren, dat is shorttrack. Een sport die zich niet laat voorspellen en waar de beste niet altijd winnend over de streep komt. Maar toch, de Nederlandse ploeg leek dit weekend gebukt te gaan onder de druk van een vol Rotterdams ijspaleis. Bondscoach Niels Kerstholt hoopte dat de energie en de aandacht zijn sporters vleugels zou geven. “Daar hebben we het vooraf over gehad, dat wilden we in ons voordeel gebruiken”, zei de keuzeheer. “Het kan in je voordeel uitpakken, maar dat wil niet zeggen dat het lukt. Vorig jaar viel het steeds de goede kant op, nu niet. Toen waren we heel dominant, dit jaar was het veld nog groter en sterker. Dat is veranderd, maar ik wil niet de omgeving de schuld geven. Als je ploeg zo graag wil presteren, kan er altijd iets gebeuren.”

Meer lezen op Schaatsen.nl?

Meer Nieuws

Suzanne Schulting wacht operatie

Suzanne Schulting wacht operatie

Dandjinou (CAN) zweeft naar 1000m Wereldkampioenschap glorie

Dandjinou (CAN) zweeft naar 1000m Wereldkampioenschap glorie

Ook in moeilijke tijden kan Nederland bouwen op relayploeg

Ook in moeilijke tijden kan Nederland bouwen op relayploeg