VRA20230913111259_Shorttrack_doeken_

Shorttrack

Shorttrack is een enorm snelle sport. Het is een vorm van hardrijden op de schaats. Meerdere rijders tegelijk in een race proberen zo snel mogelijk over de finish te komen. Spanning en sensatie in elke bocht, alle rijders proberen op de been te blijven. Spectaculaire inhaalacties, inhalen binnendoor en buitenom en vaak een hand op het ijs kenmerkt shorttrack. De rijder die als eerste finisht wint de race. Shorttrack heeft veel te maken met techniek, conditie, tactiek, acceleratievermogen en behendigheid.

Shorttrack wordt meestal gereden op een ijshockeybaan, waar ovale rondes van 111,12 meter worden uitgezet. De afstanden op het WK Shorttrack zijn 500, 1000, 1500 en 3000 meter individueel voor zowel de mannen als vrouwen. Daarnaast wordt er 2000 meter aflossing gemixed (mixed relay), 3000 meter aflossing voor de dames (relay dames) en 5000 meter aflossing voor de heren (relay heren) gereden. Op elke afstand moeten meerdere rondes gereden worden.

500 meter: 4,5 ronden
1000 meter: 9 ronden
1500 meter: 13,5 ronden
2000 meter: 18 ronden
3000 meter: 27 ronden
5000 meter: 45 ronden

De Nederlandse Loterij ISU WK Shorttrack 2024 verloopt op elke afstand door een afvalsysteem. Er worden voorrondes, kwartfinales en halve finales gereden. Meestal gaan de twee snelste shorttrackers door naar de volgende ronde, maar er worden soms ook nog tijdsnelste rijders of benadeelde rijders door een overtreding van een andere rijder aan toegevoegd.

Elke serie is opgedeeld in diverse rondes, ook wel heats genoemd. Door middel van loting wordt bepaald welke rijders in welke heat rijden. Meestal worden er vier tot zes heats gereden. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemers. In een heat rijden meestal vier tot acht shorttrackers. Vanuit de halve finales gaan shorttrackers door naar Finale A en Finale B. In Finale A rijden de shorttrackers voor plaats 1 tot 4 en in Finale B voor plaats 5 tot 8.

De aflossingswedstrijden worden ook wel de relay genoemd. Hierbij rijden meerdere teams van drie of vier shorttracker rondes en wisselen elkaar af door een duw te geven. Hierdoor wordt de snelheid aan elkaar doorgegeven. De meeste shorttrackers rijden 1,5 tot 2 rondes en wisselen elkaar dan af. Als er nog drie ronden te rijden zijn klinkt er een schot. Er mag dan nog maar één keer gewisseld worden.

Wanneer er niet zichtbaar wordt gewisseld of gewisseld wordt in de laatste twee rondes wordt het team gediskwalificeerd. Als een rijder gevallen is mag deze rijder afgelost worden door middel van een handaflossing, ook in de laatste twee rondes.

Jury & regels

Om de wedstrijden in goede banen te lijden zijn er aantal juryleden. Eén hoofdscheidrechter met twee assistent-scheidsrechter en een video-scheidsrechter of vier assistent-scheidsrechters. Na elke wedstrijd beoordeeld de hoofdscheidsrechter de race aan de hand van een video-replayssysteem. De hoofdscheidsrechter kan de acties tijdens de race hiermee beoordelen. Wanneer een rijder een andere rijder bewust hindert of blokkeert kan die rijder worden bestraft met een penalty. Deze rijder wordt dan gediskwalificeerd. Een rijder in een kansrijke positie die wordt gehinderd kan door middel van een advancement doorgaan naar de volgende ronde.

Per rit is er een valse start toegestaan. Bij elke valse start daarna krijgt deze rijder een penalty en is dus gediskwalificeerd. Als er in de eerste bocht al een valpartij plaatsvindt kan de scheidrechter de race terugfluiten en wordt de race herstart. Bovendien kan de scheidrechter de race op elk moment stil leggen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand valt en op een gevaarlijke plek blijft liggen. De race kan ook weer worden herstart.

Wanneer een shorttrack valt mag diegene weer opstaan en alsnog verder rijden, maar dan wel aan buitenkant van de baan, om geen andere rijders te hinderen.

Geschiedenis van shorttrack

Om schaatsen aantrekkelijk te maken voor een breder publiek is er een toegankelijke vorm van het langebaanschaatsen ontwikkeld; shorttrack. Het organiseren van deze sport werd hierdoor makkelijker, omdat het een kleinere baan is, maar het werd voor toeschouwers ook makkelijk om de sport te volgen.

De sport is zich pas in de jaren 1970 internationaal gaan verspreiden, want de eerste officiële kampioenschappen shorttrack waren in 1978 en vonden plaats is Solihull, Groot-Brittannië. Sindsdien is de populariteit van de sport gaan groeien. Zo is de sport sinds 1992 een vast onderdeel geworden van het olympisch schaatsprogramma.

Nog steeds is shorttrack nationaal en internationaal aan het groeien, waardoor steeds meer verschillende landen en deelnemers strijden om als eerste over de finishlijn te komen. De uitdaging door de bochten en de strategie maakt de sport spectaculair.